Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar organitza i presenta la V edició de Mostra la Ploma, festival internacional cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar. S’ha donat a conéixer la programació en el Centre del Carme Cultura Contemporània. La cinquena edició, que se celebrarà a València del 17 al 27 d’octubre, està composta per 41 obres procedents de més de 20 països repartits pels cinc continents.

La programació constitueix un variat panorama transversal sobre diferents problemàtiques relacionades amb les identitats sexuals no heteronormatives. Al mateix temps s’incideix específicament en determinades qüestions mitjançant sessions tematitzades dins de la secció oficial de curtmetratges.

El certamen cinematogràfic manté les seccions i premis habituals. Oficials a concurs: llarg documental, curt documental i curt ficció. Panorama: llargs de ficció i documentals fora de concurs que ens permetran conéixer tant novetats com clàssics de la filmografia LGTBIQ+.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació del director del Centre del Carme Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, la responsable d’iniciatives de diversitat de la Universitat de València, Ruth Mestre, la directora del documental La Resistència Trans, Claudia Reig, i el coordinador de projectes culturals de Lambda, com a director de Mostra la Ploma, Luis Noguerol.

“Des de Lambda creiem que el cinema i la cultura són essencials per a sensibilitzar i informar la societat sobre moltes de les qüestions que afecten les persones LGTBIQ+. Per això, des de Lambda realitzem un gran esforç perquè Mostra La Ploma siga un esdeveniment de referència de l’agenda cultural valenciana dins i fora del col·lectiu LGTBIQ+.” Noguerol ha agraït els suports rebuts i ha animat a altres entitats i organismes públics compromesos amb els valors de la diversitat a sumar-se al projecte en futures edicions.

Respecte a la present edició ha destacat la “gran qualitat cinematogràfica i el compromís social de les cintes”, amb la participació de directores com Carla Simón, guanyadora del Goya a la millor direcció novella 2018 i el primer llargmetratge de la qual, Estiu 1993, va ser triat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya en 2017 per a representar a Espanya en els Óscars.

Abril Zamora, directora trans, que s’està obrint camí en el món cinematogràfic, presenta al festival Chenoa’s Fault, que s’emmarca en la sèrie de produccions realitzades per l’organització Suport Positiu.

Entre les peces realitzades per joves directors, trobarem obres com SNAP, que mostra nous formats narratius basats en captures de xarxes socials, com Snapchat, que innoven el panorama creatiu i els llenguatges audiovisuals per a transmetre missatges transgressors i inconformistes amb la realitat que embolica a la joventut.

En la secció oficial de llargmetratges subratllar:
La presència de Sebastiaan Kes, director de Monument van Trots (Monument a l’Orgull), un virtuós recorregut a la història del homoerotismo i les seues estratègies d’organització activista a Holanda, encara que amb projecció internacional.

Rafiki, un intens film d’apoderament lèsbic, dirigit per lesbianes kenianes, la projecció de les quals ha sigut prohibida al seu país, que sens dubte sorprendrà i emocionarà a tots els públics.

Las hijas del fuego, dirigida per Albertina Carri que curiosament, malgrat plasmar escenes de sexe lèsbic explícit, va entrar en Zabaltegui 2018, una de les seccions oficials del Festival de Sant Sebastià, sense cap trava, ja que l’actual legislació només qualifica de pornogràfiques aquelles pel·lícules que mostren una penetració amb un penis erecte.

Així mateix Noguerol ha afegit: “hem d’agrair la col·laboració de l’artista Nazario, referent de l’activisme i de la creació artística innovadora dels 70 i 80, que ha cedit la magnífica imatge del cartell de la nostra cinquena edició. Una imatge que recrea l’inici de l’obertura de la societat espanyola durant la transició democràtica, impulsada per persones valentes que van fer visible una visibilitat fins llavors reprimida”.

Per part seua, el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “després de l’èxit del cicle de cinema que vam oferir aquest passat mes d’agost al qual van assistir més de 8.700 persones, la cinematografia i la videocreació, s’assenten en el Centre del Carme, amb propostes tan clàssiques, que han servit de referència per als cineastes de hui, com a produccions contemporànies, reflex de les inquietuds i preocupacions de la societat actual. En aquest àmbit s’inclou el festival ‘Mostra la Ploma’ que en la seua V edició s’instal·la en el Centre del Carme per a visibilitzar les identitats sexuals en la seua diversitat”.

Pérez Pont ha lloat el treball desenvolupat per Lambda, “una de les primeres entitats amb les quals col·laborem a la meua arribada a aquest centre i germen de la convocatòria altaveu d’inclusió i cohesió social amb la qual obrim el Centre del Carme a la ciutadania valenciana i al seu teixit associatiu amb l’objectiu principal de visibilitzar a tots els sectors de la nostra societat com a clau de progrés. I en aquest sentit el cinema és una important font de comunicació, transmissora de valors”.

Ruth Mestre, com a responsable d’iniciatives de diversitat de la Universitat de València, ressalta la importància d’incloure la diversitat en la programació de la setmana de benvinguda, punt de trobada de la comunitat universitària, de la mà de Mostra La Ploma.

En la sessió inaugural, que es projectarà La Resistència Trans, la seua directora, Claudia Reig, comenta que “el visionament del documental propiciarà preguntes molt interessants, com per exemple si la dona, per a ser-ho, ha de mostrar feminitat, o com els rols de gènere afecten la nostra pròpia identitat”

Variat panorama transversal
En aquesta edició s’ha atorgat a la temàtica trans un destacat protagonisme, motivat per l’interés que genera en la societat, i perquè enguany el festival se celebra a l’octubre, mes dedicat en el calendari de l’activisme a reivindicar els drets de les persones trans.

A més s’ha sumat a l’any temàtic promogut per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) “Majors Sense Armaris: Història, Lluita i Memòria!” com a homenatge a totes aquelles persones que van obrir el camí de l’activisme per la diversitat sexual, de gènere i familiar en els anys 70 i 80 del segle passat.
En la sessió inaugural, el dijous 17 d’octubre a les 19.30 h., s’estrenarà el documental La Resistència Trans, coproduït per El Barret i Lambda, i que compta amb el suport de À punt. Posteriorment la pel·lícula es presentarà simultàniament en diverses plataformes digitals, cinemes, associacions, espais culturals i cadenes de televisió.

Per part seua, les seccions de curtmetratges compten amb un total de 30 obres de diferents temàtiques i les més variades procedències, tant documentals com de ficció, agrupades en els cicles trans, joves, VIH/Sida, exilis, armaris i divergències.

Jurado, premis i seu
El jurat està integrat per professionals de la cinematografia en els seus diferents vessants, com a crítics, professores de cinema o activistes. Anna Boluda, Juan Alberni, Pepe Miralles, Mariana Urueña, Paqui Méndez i Javier Vilalta.

Els premis, que es donaran a conéixer el dissabte 26 d’octubre, tenen una dotació global de 4100 euros repartits de la següent manera:

  • Premi del Jurat al millor llargmetratge documental, dotat amb 1500 €
  • Premi del Públic al millor llargmetratge documental, dotat amb 500 €
  • Premi del Jurat al millor curtmetratge documental, dotat amb 900 €
  • Premi del Jurat al millor curtmetratge de ficció, dotat amb 900 €
  • Premi al curtmetratge amb Millor Perspectiva educativa, dotat amb 300 € (premi per a curtmetratges, tant documentals com de ficció, patrocinat per Culturama).

El diumenge 27 d’octubre el festival es clausurarà amb la projecció d’una selecció de les pel·lícules guardonades en la secció oficial.

Totes les projeccions seran d’accés gratuït fins a completar l’aforament. Es realitzaran en el CCCC Centre del Carme Cultura Contemporània i la UV (en la secció de Mostra la Ploma a la Universitat).

Mostra La Ploma a la Universitat
Com a novetat, aquesta cinquena edició del festival introdueix una secció paral·lela no oficial, Mostra la Ploma a la Universitat, una secció del festival que es realitza en col·laboració amb diversitats, iniciativa d’igualtat en la diversitat impulsada pel Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València.

Durant els dies 22, 23 i 24 d’octubre es projectarà una selecció de curts en els tres campus de la Universitat de València per a acostar a la població universitària algunes de les qüestions d’actualitat de les comunitats LGTBIQ+ en el món i generar debat sobre aquestes.