Entregats els guardons de la V edició de Mostra La Ploma, festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar. El film dels Estats Units ‘Dykes, Camera, Action!’, dirigit per Caroline Berler, ha sigut el gran guanyador, aconseguint el premi del jurat al millor llargmetratge documental i el premi del públic. Un magnífic documental que rastreja l’evolució de la imatge de les identitats lèsbiques al cinema i la seua simultània incorporació als circuits de producció cinematogràfics n’USA, trencant els models heteropatriarcals de concebre la indústria del cinema.

La cerimònia va tindre lloc en el Centre del Carme Cultura Contemporània i va comptar amb la presència de les representants del jurat, el director del festival i diverses directores i directors de les pel·lícules exhibides al llarg del festival, que es va iniciar el passat 17 d’octubre i que ha projectat més de 40 pel·lícules, entre llargmetratges i curtmetratges.

Els curts premiats han sigut:

  • El premi del jurat al millor curt de ficció és per a ‘XY’ de Sofia Jaeger, pel seu alt grau de realisme, perquè convida a posar-se en la pell, en la situació i en el procés que viuen les persones trans cada vegada que s’enfronten a haver d’”eixir de l’armari”. Aquest curt xilé és un treball necessari que permet empatitzar i reflexionar, per a poder transformar com a societat les limitacions materials i simbòliques que enfronten encara les persones trans.
  • La pel·lícula d’animació brasilera ‘Sangro’ de Tiago Minamisawa, Bruno H. Castro i Guto Br., ha obtingut el premi del jurat al millor curtmetratge documental. Narrat en primera persona, és un testimoniatge intimista i poètic sobre el procés de vida que suposa, primer rebre el diagnòstic positiu com a portador del VIH, i posteriorment les noves perspectives i somnis que s’obrin quan el virus passa a ser indetectable.
  • Nadie quiere tu verdad’ de Diego Roma, premi del jurat al curtmetratge amb millor perspectiva educativa, patrocinat per Culturama. La visibilitat continua sent un repte complicat per a moltes persones joves que temen ser estigmatitzades per la seua orientació sexual o identitat de gènere. Una realitat amagada que impedeix i reprimeix el reconeixement públic de l’amor cap a les persones estimades. Aquest curt analitza aquestes situacions en el món de l’esport, específicament, en el context del futbol, que serveix de referència a un ampli sector de la joventut, però on el masclisme i la LGTBIfòbia segueixen majoritàriament presents.

Donada la qualitat dels curtmetratges presentats, el jurat ha decidit atorgar esments especials a ‘Malik’ de Nathan Carli en la categoria de curts de ficció, a ‘Amiel’ de Clara María Dias en la categoria de curtmetratge documental i a ‘Make up’ de Iaco Subirats, dins de la categoria de perspectiva educativa.

El jurat ha estat integrat per professionals de la cinematografia en els seus diferents vessants, com a crítics, professores de cinema o activistes. Anna Boluda, Juan Alberni, Pepe Miralles van ser les persones encarregades de valorar els llargmetratges i Mariana Urueña, Paqui Méndez i Javier Vilalta les persones responsables de triar els millors curtmetratges.

Projecció de les pel·lícules guanyadores
El diumenge 27 d’octubre a les 18.30 h a la sala Ferreres del Centre del Carme Cultura Contemporània tindrà lloc la projecció del palmarés de pel·lícules guanyadores de Mostra La Ploma 2019.

El director de Mostra La Ploma, Luis Noguerol, ha agraït la participació i el treball al jurat, l’equip del festival, voluntariat de Lambda i les entitats col·laboradores.

També ha valorat molt positivament la ubicació del festival en el Centre del Carme Cultura Contemporània, i la introducció de la secció de Mostra La Ploma a la Universitat, que han permés accedir a nous públics i espais de diàleg.

El treball realitzat en aquesta cinquena edició consolida al festival com a referent cinematogràfic i cultural per la diversitat sexual, de gènere i familiar en la Comunitat Valenciana, i assentisca les bases per a explorar noves línies de treball que ajuden a construir una societat més implicada en el respecte a la diversitat des de l’art i la cultura.